Völuspá

maandag 6 maart 2017

Völuspá

ZIJ:

Völuspá is een spel met een setting in de Noordse mythologie. Het bestaat uit tegels met afbeeldingen van Odin, Thor, Loki, Fenrir, enzovoort. De bedoeling is om tijdens jouw beurt 1 tegel aan te leggen en daarmee punten te scoren. 

Een rij (verticaal/horizontaal) mag uit maximum 7 tegels bestaan. Elke figuur/tegel heeft een waarde en je kan pas scoren als de tegel die je aanlegt, de hoogste waarde heeft in de rij/kolom.

Op zich nogal gewoontjes, ware het niet dat elke tegel/figuur een specifieke eigenschap heeft. Zo zorgt Loki ervoor dat elke tegel die eraan ligt de waarde 0 krijgt. Of een Troll zorgt ervoor dat je rondom hem niks meer mag bij aanleggen. De Draak kan dan weer op een andere tegel gelegd worden, enzovoort enzovoort.

Het is dus heel goed uitkijken wat je waar kan leggen en waarmee je de meeste punten scoort. Je krijgt trouwens niet de punten van de waarde van de tegel, maar wel van het aantal tegels van de rij/kolom.

Dankzij al die specifieke eigenschappen van de tegels is dit spel heel wat tactischer dan je op het eerste zicht zou denken, maar er komt ook heel wat geluk bij te pas gezien er ook veel afhangt van wat je tegenstanders leggen. Hierdoor kan er ook wel wat analysis-paralysis voorkomen...maar laat je dat niet tegenhouden om het te spelen :-)

 

HIJ:

Völuspá viel me op door de artwork van de tegels...voor ik zelfs maar iets wist van de mechanics heb ik het toen ik gekocht. Al een geluk was dit weer een spel dat mij helemaal lag.

Het afleggen van tegels om punten te scoren is niet echt nieuw, maar de manier van rekenen maakt het echt een uitdaging om elke keer weer de beste move te doen zonder een opening te maken voor anderen. Om het volledig door te hebben raad ik wel aan de eerste game te beschouwen als een testrun. Easy to learn, hard to master... Dat is de beste omschrijving voor dit spel!

Analysis-paralysis kan toeslaan, dus aangeraden weg te blijven van dit spel als uw groep hier te veel last van heeft. Insert is niet aanwezig, maar de doos is wel heel stevig gemaakt en niet al te groot - om het net mee op vakantie te nemen.

Het spel kan ook beschouwd worden als een filler voor mensen met heavy Eurogames of andere die wat langer kunnen duren. Aangeraden aan iedereen om te proberen, tenzij je niet graag rekent. 

 

 

 

Andere artikels

Dead of Winter

Voluspa

Santa Maria

Colt Express

Scythe