War of the Ring

donderdag 30 januari 2020

War of the Ring

door Thomas Van Reeth

Het voordeel van de kringwinkel is dat je er soms oudere spellen op de kop kan tikken. Zo konden we de hand leggen op ‘War of the Ring’ first edition. De kerstvakantie is dan weer een ideaal moment om zo een spel eens uit te proberen.

Het verhaal

De meeste mensen kennen het verhaal ‘Lord of the Rings’ wel, of toch in grote lijnen. Het spel start als Frodo en co in Rivendell zijn. Vanaf dan nemen de spelers het verhaal over. De ene speler ontfermt zich over het vrije volk (elfen, dwergen, Rohan, ...) de andere speler speelt met de duistere krachten (Sauron, Saruman, ...).

Het spel

Het spel is gemaakt voor 2 spelers, maar kan ook met meerdere spelers gespeeld worden. Er wordt dan met 2 spelers samen gespeeld tegen 1 (of meerdere) tegenstanders die ook samen spelen. Het vrije volk kan het spel winnen door de ring te vernietigen, of een militaire overwinning behalen door een (beperkt) aantal steden of vestingen te overwinnen. De duistere krachten kunnen winnen door Frodo te corrumperen, of militair een groot aantal steden of vestingen te overwinnen.

Bij de start is de oorlog nog niet echt uitgebroken. De verschillende volkeren zijn elk wat dichter bij, of iets verder van de oorlog verwijderd. Tijdens het spel schuiven de verschillende volkeren meer op richting oorlog en kunnen ze aan de gevechten deelnemen. De volkeren die nog niet ‘in oorlog’ zijn kunnen wel extra troepen oproepen en verplaatsen.
Op het (grote) spelbord staan heel wat miniaturen opgesteld die de legers van de verschillende volkeren voorstellen. Deze miniaturen zijn mooi van vorm en gegeven een prachtig spelbord. Zeker als ze geschilderd zijn moet het beeld magnifiek zijn. Het spelbord zelf geeft een kaart weer van het gekende deel van middenaarde. De verschillende volkeren hebben elk hun eigen gebied. Tussen deze naties liggen nog heel wat regio’s die aan iemand toebehoren. Het is een groot spelbord, maar op sommige momenten zijn de regio’s te klein om de legers te bevatten. Wat direct opvalt is dat er veel meer soldaten bij de duistere krachten zijn dan bij het vrije volk. Gestorven soldaten van het vrije volk verdwijnen ook volledig uit het spel terwijl gestorven soldaten van de duistere krachten nadien weer in het spel in het spel kunnen komen. Het spel lijkt veel gemakkelijker voor de duistere krachten.

In elke beurt trekt elke speler een 2 actiekaarten. Vervolgens gooit elke speler met een aantal dobbelstenen. Deze dobbelstenen geven aan welke combinatie van acties een speler kan uitvoeren. Nadien speelt ieder om de beurt de actie van een dobbelsteen. Dit tot alle dobbelstenen gebruikt zijn. De acties zijn onderverdeeld in 3 categorieën. Elke categorie heeft dan weer een aantal mogelijkheden. Kort samengevat kan je extra troepen oproepen, kaarten afleggen of extra kaarten trekken, legers verplaatsen (en eventueel aanvallen), je karakters verplaatsen en Frodo met de ring verder naar Mordor verplaatsen, volkeren in oorlog brengen. De speler met het vrije volk kan ook leden van het reisgezelschap (Frodo en co) afsplitsen waarna ze hun eigen weg gaan (net als in het originele verhaal). Door het aantal dobbelstenen kan je heel wat combinaties maken. Je bepaalt zelf de volgorde.

Als speler van de duistere krachten ben je bijna verplicht om eerst te beginnen met werken aan  een militaire overwinning. Voor het corrumperen van Frodo ben je aangewezen op je tegenstander. Die moet Frodo eerst verplaatsen. Als speler van het vrije volk is het vernietigen van de ring de voor de hand liggende optie. Door het militaire overwicht van de duistere krachten lijkt het of de overwinning voor hen voor het grijpen ligt. Dat is echter te vroeg gejuicht. Het veroveren van vestingen blijkt wel eens moeilijker dan gedacht. De verschillende actiekaarten (elk mooi ingewerkt in het thema) en de verschillende karakters strooien wel eens roet in het eten. Het corrumperen van Frodo blijkt eerst ook moeilijker dan gedacht. Maar tijdens het vorderen van het spel raken de soldaten van het vrije volk echt uitgeput en eens Frodo Mordor bereikt gaat het corrumperen ook veel sneller. Na een paar uur spelen lijkt het einde van het spel zeer hard op de boeken. De ring wordt vernietigd net voor Frodo gecorrumpeerd wordt. Spanning ten top.

Het verdict

We hebben ons een hele namiddag en vooravond goed geamuseerd. Het spel is minder ingewikkeld als het eerst lijkt. Om het echter volledig onder de knie te krijgen zal het nog regelmatig uit de kast gehaald moeten worden. Het grote spelbord maakt dat laatste wel wat moeilijker. Niet elke tafel is  hiervoor groot genoeg.

Andere artikels

Star Wars X-Wing

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee

Dead of Winter