Scythe

maandag 17 april 2017

Scythe

ZIJ:

Ik denk dat je Scythe het meest gehypete spel van 2016 mag noemen. De Kickstarter launch was een groot succes - hun doel van 33.000$ werd in geen tijd gehaald en ze zijn hun campagne uiteindelijk geëindigd op 1.810.294$ - er waren dus zeker voldoende geïnteresseerden voor dit spel, en terecht!

Scythe heeft zoveel verschillende componenten, die elk spel ook kunnen wijzigen, waardoor je speelervaring iedere keer anders is.

Het concept blijft uiteraard hetzelfde: zoveel mogelijk punten scoren, maar je strategie om te winnen kan bepaald worden door verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld de faction waarmee je speelt - elke faction heeft zijn eigen voor- en nadelen. En die moet je ook nog eens combineren met de verschillende player mats. Maar daarnaast krijg je ook persoonlijke objectieven (die ook elk spel anders kunnen zijn, ongeacht welke faction je hebt) en is er een extra manier om punten te scoren, via de structure bonus tiles.

Tijdens jouw beurt mag je 1 actie van je player mat kiezen om uit te voeren (bewegen/produceren/...) en een extra actie, als je deze kan betalen (hiervoor heb je resources nodig), maar het leuke is dat je die extra acties goedkoper kan maken door te upgraden, waardoor je eerste actie ook verandert van kost of opbrengst. Alles wat je doet, heeft dus invloed op verschillende niveaus.

Op het speelbord ben je bezig met je werkers, mechs en character (leider van je faction), die je verschillende voordelen kunnen opleveren, afhankelijk van waar je ze naartoe beweegt (encounters, factory,...), maar ook kunnen vechten met andere spelers.

En de hele tijd moet je in de gaten houden dat je "populariteit" hoog genoeg blijft, want dat heeft een grote invloed op de eindscore, en je moet goed opletten wanneer de eindsprint ingezet wordt (het spel eindigt onmiddellijk wanneer 1 van de spelers 6 sterren heeft kunnen plaatsen - een ster kan op verschillende vlakken behaald worden (als je al je upgrades gedaan hebt, alle gebouwen gezet hebt, een battle gewonnen hebt, enzovoort) maar je kan ook gerust meer dan 1 ster in 1 beurt halen, waardoor het spel ineens heel snel gedaan is en je er zo voor kan zorgen dat je de plannen van je tegenstanders dwarsboomt en ze hun eindscore veel lager zien eindigen dan gepland.

Er gebeurt dus heel wat tijdens een spel Scythe, maar als je graag wat meer strategische spelletjes speelt, is dit echt wel een aanrader. Op zich is het ook relatief straightforward qua regels en qua acties, dus je kan er snel mee weg zijn, wat de speeltijd ook binnen de perken houdt (anderhalf tot 2 uur) en de gameplay vlot laat verlopen.

Ik heb het gespeeld met 3, 4 en zelfs alleen (inderdaad, er is ook een solo-variant). Ik verkies met "echte" tegenstanders te spelen ipv tegen een fictief character (automa), omdat er dan meer interactie is. Ik ben ook benieuwd hoe het speelt met 2 personen, omdat ik denk dat je dan minder 'in elkaars vaarwater' zal zitten en dus minder snel in combat zal gaan, wat dan weer een andere manier van spelen geeft. Omgekeerd lijkt het me ook de moeite met 5, omdat het dan veel moeilijker zal zijn om niet 'in elkaars vaarwater' te zitten ;-)

Er zitten heel veel componenten in de doos, en er is geen inlay, maar als je het voorbeeld op de doos gebruikt om alles er relatief gestructureerd in te krijgen, lukt het wel om de inhoud zonder al te veel problemen in de doos te plaatsen (en houden).

En voor de competitieve zielen een leuk extraatje: er zit een achievement sheet bij waarop je kan aanduiden wie wanneer de winnaar was voor verschillende niveaus (bvb per jaar, per faction, per aantal spelers,...) Nu ja, enkel 'leuk' natuurlijk als je je naam er ook effectief kan opzetten ;-)

In mijn opinie is Scythe dus een toppertje en zal dit nog regelmatig op tafel komen!

HIJ:

In het begin was ik echt weg van de artwork en setting van Scythe toen ik deze op de Kickstarter zag verschijnen. Het spel begon meteen te stijgen op BoardGameGeek voordat het zelfs nog maar uit was... En we kennen dit verschijnsel allemaal, als er een Kickstarter opstart, beginnen mensen soms meteen te zeggen dat het het beste spel aller tijden is zodat iedereen mee zou backen. Dus ik kreeg heel veel schrik dat het spel overroepen zou zijn!

Maar na een demo te hebben gevolgd en de regels dus te leren kennen was ik ineens enthousiast. Scythe is de 4x game waar ik al een tijdje op aan het wachten was! Rap uitgelegd, maar toch heel veel om te onthouden en diepgang van beslissingen. Toch is het maar 2 uur om uit te spelen!

Je hebt veel mogelijkheden om punten te scoren en dan eindigt het spel plots als iemand zijn 6de ster (het doel om het spel te beëindigen) neerzet, hierdoor krijg je dat prachtige gevoel dat je meer wilde doen in die tijd! Tot nu toe is het spel ongelooflijk gebalanceerd geweest omdat je het spel wel kan afmaken maar nog altijd kan verliezen in punten. Ik heb het zelfs al 2 keer uitgespeeld zonder workers bij te maken, waaronder ik 1 keer gewonnen heb.

Prachtige onderdelen maken het echt af. Spijtig genoeg is er geen insert aanwezig. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van zwaardere, grotere bordspellen en er niet al te lang aan wil zitten. Ik zou zelfs durven verder gaan en zeggen dat mensen die niet graag zwaardere bordspellen spelen Scythe een kans moeten geven! Helemaal niet overroepen, geef me meer van dit soort spellen!

 

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee