Santa Maria

woensdag 19 december 2018

Santa Maria

door Glenn De Ceunynck

 • Ontwerper(s): Kristian Ostby & Eilif Svensson
 • Uitgegeven door: Aporta Games
 • Aantal spelers: 1-4
 • Duur: 45-90 minuten
 • Leeftijd: 12+
 • Score op Boardgamegeek: 7,7

Doel van het spel

In Santa Maria bouwt iedere speler zijn eigen kolonie uit. Om het spel te winnen moet je de meeste punten behalen. De punten staan symbool voor de tevredenheid van de bewoners van je kolonie.

Hoe

Het spel speelt over drie rondes (oftewel 3 jaar) waarin je in elke ronde om de beurt 1 actie kan kiezen uit 4 opties. Een ronde blijft duren tot elke speler gepast heeft.

Elke ronde kan je kiezen uit volgende 4 acties: je kolonie uitbreiden, door gebruik van munten 1 gebouw activeren, door gebruik van een dobbelsteen een rij of kolom activeren of passen.

 • Om je kolonie uit te breiden kies je één tegel uit een keuze van 10 tegels die je , nadat je de kost hebt betaald (hout en/of graan), op je persoonlijk speelbord legt. Zowel op je speelbord als op de tegels staan gebouwen die je in een volgende beurt kan activeren.
 • Met je munten kan je 1 gebouw activeren. Hiervoor leg je een munt op het te activeren gebouw en voer je de bijbehorende actie uit. Elke volgend gebouw dat je met munten wilt activeren kost telkens een munt meer. Gebouwen waarop al een of meerdere munten liggen kunnen gedurende de ronde niet meer geactiveerd worden.
 • Met de dobbelstenen kan je een volledige rij of kolom activeren. Van boven naar beneden of van links naar rechts activeer je dan alle (vrije) gebouwen in de rij/kolom. Je dobbelsteen komt na het activeren van je gebouwen op het laatste gebouw van die rij/kolom te liggen. Ook hier geldt dat je gebouwen waarop al munten en/of dobbelstenen liggen niet meer kan activeren.
 • De laatste actie die je kan doen is passen. Wanneer je past heb je nog de mogelijkheid een laatste actie te doen. Eenmaal gepast kan je de huidige ronde niet meer meespelen.

De gebouwen in het spel hebben allerlei verschillende functies:

 • verzamelen van goederen
 • goederen ruilen met de algemene voorraad
 • goederen verschepen om punten te behalen
 • je pion op een aantal tracks verzetten waardoor je punten kan behalen, extra dobbelstenen vrijspelen,....

Tijdens het spel kan je tevens tegels activeren die voor aangepaste acties en/of een extra eindscore zorgen voor de speler die deze tegel heeft geactiveerd.

Review         

Het spel bestaat voornamelijk uit tegels waardoor het snel op te zetten is. In het boekje staat duidelijk wat waar moet liggen.

Tijdens de opzet kan je ervoor kiezen om alle spelers met dezelfde kant van de kolonie te laten spelen (kant B) of met de specifieke kolonie-kant (kant A). Dit zorgt al voor een gevarieerdere manier van spelen omdat de voorgedrukte gebouwen anders liggen.

Naast de tegels heb je nog houten goederen, 24 dobbelstenen en kartonnen munten en puntenfiches.

Aan de hand van het 8 pagina's lange regelboekje kan je het spel snel leren en/of uitleggen. De regels zijn kort en bondig uitgelegd met duidelijke voorbeelden.

Als spelers heb je de keuze om geavanceerde regels te gebruiken en/of de geluksfactor van de dobbelstenen te minimaliseren.

De manier van spelen zorgt voor een goed evenwicht voor gemiddelde spelers en meer ervaren spelers. Er zijn verschillende strategieën om het spel te winnen en het is dan ook de uitdaging om de meeste efficiënte strategie te vinden. Het gevarieerde gebruik van de gebouwen, schepen en andere acties dragen bij aan deze uitdaging. Hierdoor heeft Santa Maria een hoge herspeelbaarheid en grote variatie.

De interactie met andere spelers is beperkt tot het verschepen van goederen, het gebruik van de tracks en het nemen van tegels.

Bij het verschepen van goederen kan het zijn dat je een schip gebruikt dat een andere speler ook wou gebruiken. Eenmaal dat een schip wordt gebruikt gaat dit naar je persoonlijke spelbord waardoor een ander dit schip niet meer kan gebruiken. Schepen worden wel direct aangevuld waardoor er steeds 4 schepen beschikbaar zijn.

Ook wanneer je tegels koopt voor je persoonlijke spelbord kan het zijn dat je tegels wegneemt die andere spelers wilden kopen. Tegels worden niet direct aangevuld.

Op de tracks krijgt diegene die eerste staat een bepaald aantal punten afhankelijk van de ronde waarin je speelt. 

Conclusie:

Het snel kunnen opzetten, de duidelijke regels en de gevarieerde mogelijkheden maken dit een zeer toegankelijk spel.

Voor spelers die net iets meer willen of zich willen verdiepen in de verschillende strategieën is dit een aanrader.

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee