Quarto!

maandag 13 februari 2017

Quarto!

ZIJ:

Ik ben enorm te vinden voor abstracte spellen zoals schaken, Blokus, Kamisado, Ingenious, enz...maar 1 van mijn favorieten blijft toch Quarto!. Ik vind het ook geweldig om mensen in dit spel te introduceren, gezien de meesten er verrassend positief op reageren :-)

Quarto! is een complexe versie van 4 op een rij. Elke speler heeft 8 spelstukken: de ene in lichtbruin, de andere in donkerbruin. Elk spelstuk is uniek in zijn vorm, maar bestaat dus wel in beide kleuren.

De bedoeling is om 4 op een rij te krijgen, maar ipv enkel op kleur (donker-licht), kan dit ook op basis van hoogte (klein-groot), vorm (rechthoekig-rond) of inhoud (vol-hol). Je moet dus op al deze aspecten letten, om voor 1 van deze aspecten 4 op een rij te krijgen.

En dat is niet alles, de twist in dit spel: je tegenstander kiest het spelstuk dat jij op het bord moet plaatsen en omgekeerd! Je moet dus goed vooruitdenken en er zelf voor zorgen dat je je tegenstander niet de laatste schakel voor een 4 op een rij geeft.

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar na 1 keer spelen ben je mee. Ik garandeer niet dat je het leuk zal vinden, want je moet wel van abstracte games houden, maar het is zeker het proberen waard :-)

En voor degenen die het nog een tikkeltje moeilijker willen maken: een variant is om niet alleen 4 op een rij horizontaal/verticaal/diagonaal toe te laten, maar ook in een kwadrant...en wees maar zeker dat er genoeg zotten* op de wereld zijn die dat met plezier spelen ;-)

Je kan dit spel trouwens ook trapsgewijs moeilijker maken: eerst beginnen op basis van kleur, dan hoogte toevoegen, dan vorm, enzovoort - voldoende spelvarianten dus!

*zot van Quarto!

 

HIJ:

Denk expert vier op een rij en je hebt Quarto. Dit abstract spel zal je hersens doen kraken omdat je voor 2 gaat moeten denken, jouw move en het speelstuk van de tegenstander dat je gaat afgeven.

De onderdelen zijn fantastisch en klein genoeg om mee op vakantie te nemen.

Ik ben hier spijtig genoeg niet echt zot van. Het geduld dat je nodig hebt en de koppijn die ik erna krijg, doet het niet voor mij. Geef mij liever Blokus, Kamisado of zelfs schaak. Betekent dit dat het niet voor u is? Helemaal niet, ik vind dat iedereen het moet proberen! Het blijft een spel dat heel goed in elkaar steekt en leuk gaat zijn voor de meeste mensen.

 

 

 

Andere artikels

Dead of Winter

Voluspa

Santa Maria

Colt Express

Scythe