Kolonisten van Catan

maandag 18 april 2016

Kolonisten van Catan

ZIJ:

In mijn jeugd werd er maar sporadisch een gezelschapsspel gespeeld, dus elk spelmoment beschouwde ik als een feest. Of het nu Stratego was met mijn beste vriend, of Monopoly (met zelfgemaakt bord en kaartjes, want we hadden dat spel niet liggen, maar ik vond het oh zo geweldig) met mijn zus (onder lichte dwang), of Levensweg met mijn nichten.

Maar DE openbaring kwam voor mij toch op latere leeftijd, toen ik met mijn medestudenten van de hogeschool Kolonisten van Catan ontdekte...niet alleen het spel vond ik geweldig, maar ook het feit dat mijn medespelers het even geweldig vonden, er eveneens verslaafd aan werden, en we voor Kolonisten van Catan bordspelavonden organiseerden...wat een verademing!

In tegenstelling tot mijn huidige omgeving, ben ik Catan nog niet "ontgroeid", ik blijf het een leuk spel vinden en mij kan je dan ook niet pesten door het op tafel te zetten. Ik stoor me allesbehalve aan de dobbelstenen, en de onderhandelfase vind ik het leukste. Ik heb Catan een paar keer op de iPad gespeeld, maar net door de onderhandelfase (die hilarisch, moeilijk, vol samenzweerders,...kan zijn) en het plaatsen van de struikrover (die grote invloed kan hebben op de handelsrelaties) vind ik het plezanter om het "in 't echt" te spelen.

Wat wel raar is: hoe graag ik Catan ook speel, ik heb nooit echt interesse gehad in de uitbreidingen...maar misschien ligt dat aan het feit dat ik zelden nog iemand vind die het met me wil spelen, waardoor ik het basisspel nog steeds voldoende leuk vind, om de uitbreidingen aan de kant te laten staan ;-)

 

HIJ:

Over klassiekers gesproken, Catan is de grootvader van veel van onze favoriete spellen. Moest je mij nu vragen om Catan mee te spelen dan ga ik het moeilijk vinden om ja te zeggen. De reden is gewoon dat er zoveel spellen zijn die ik liever speel.

Betekent dit dat het een slecht spel is? Zeker niet! Ik mis de link die andere mensen ermee hebben, de eerste keer dat ik Catan speelde, was nog maar 5 jaar geleden. Welke games waren er toen al uit... Dominion, Caylus, Hoogspanning en Age of Empires III Age of Discovery... Voor mij was het dus moeilijker om enthousiast te zijn over een ouder spel.

Raad ik het aan? Helemaal, iedereen moet het proberen omdat dit een klassieker is. Het is ook een goede instap naar de moeilijkere games! Spijtig genoeg begint de basis versie wel pas vanaf 3 spelers...

 

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee