Voluspa

donderdag 14 februari 2019

Voluspa

door Glenn De Ceunynck

  • Ontwerper(s): Scott Caputo
  • Uitgegeven door: White Goblin Games
  • Aantal spelers: 2-5
  • Duur: 45 minuten
  • Leeftijd: 10+
  • Score op Boardgamegeek: 6,7

Doel van het spel

In dit tegel-legspel probeer je door je tegels zo effectief mogelijk te plaatsen de meeste punten te scoren.

Hoe

Je begint het spel met 5 tegels in je hand.

Beginnend met de startspeler en dan met de klok mee bestaat elke beurt uit 3 fases:

  • Plaats een tegel of leg een tegel af.

Je legt een van de tegels uit je hand op het speelveld. Belangrijk: De tegel moet minstens een zijde raken van alreeds gelegde tegels. Elke rij en/of kolom mag maar uit maximum 7 tegels bestaan.

Kan je geen tegel spelen, moet je een tegel uit je hand terug in de doos leggen (deze tegel doet dit spel niet meer mee).

  • Scoor punten.

Heeft je tegel de hoogste waarde in een rij en/of kolom, krijg je het aantal tegels van die rij en/of kolom als punten (bijvoorbeeld een rij van 4 tegels = 4 punten).

  • Neem een nieuwe tegel.

Vul je hand terug aan tot 5 tegels. Dit doe je door een nieuwe tegel uit de zwarte zak te nemen.

Veel tegels in het spel hebben speciale krachten. Zo zijn er tegels die de waarde van andere tegels veranderen, zijn sommige tegels meer waard indien er meerdere van deze tegels in dezelfde rij/kolom liggen, zijn er tegels die ervoor zorgen dat je aan die tegel niet aangrenzend meer kan leggen,... Deze krachten zijn overzichtelijk uitgelegd in het boekje met spelregels.

Review         

Doordat het spel enkel uit tegels bestaat is het snel op te zetten.

Het eerste en misschien ook het tweede spel zal wat langer kunnen duren indien niet iedereen de krachten van de tegels nog niet kent of gewoon is. Eenmaal je mee bent met wat de tegels kunnen doen speelt het spel vlotter.

Doordat het korte beurten zijn moet je niet lang wachten vooraleer het terug aan jou is, dit geldt voor elk spelersaantal.

Dit is een spel voor als je snel iets op tafel wilt leggen en niet al teveel tijd hebt (de 45minuten die op de doos staan zijn een ruwe schatting. Dit is sterk afhankelijk van hoe goed je het spel kent). Evengoed is het een mooie opwarmer of voor tussendoor tijdens langere spelavonden.

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee