maandag 27 maart 2017

Fluxx

ZIJ:

Een kaartspel waarbij de regels continu blijven veranderen...Fluxx heeft er met mij niet meteen een fan bij...pas op, het zit goed in elkaar, maar ik kan niet zo goed omgaan met kort op elkaar veranderende regels, dat maakt het voor mij iets te willekeurig qua gameplay. Al kan je die regels natuurlijk juist ombuigen om jezelf de overwinning te geven...en voor de meesten is dit spel ook gewoon eerder een partygame, dus winnen is bijzaak, plezier hebben in de chaos die gecreëerd wordt, is hoofdzaak :-)

Het begint simpel: elke speler krijgt 3 kaarten en kan tijdens zijn beurt welgeteld 2 dingen doen: 1 kaart trekken en 1 kaart spelen. Maar de kaart die je speelt, kan er eentje zijn die die basisregels al meteen verandert (bijvoorbeeld: trek 3 kaarten, of speel tot 3 kaarten).

De win-conditie wordt bepaald door een doel-kaart af te leggen (bestaat uit een combinatie van thema's). Als je de gewenste thema-kaarten bij jou hebt liggen, win je. Maar gezien de doel-kaart makkelijk door je tegenstanders veranderd kan worden EN er zelfs kaarten zijn die andere win-condities geven, ben je vaak aan het sparen "voor niets".

Ondertussen zijn er al heel wat soorten op de markt gekomen (Cthulhu Fluxx, Pirate Fluxx, Zombie Fluxx,...), dus voor elk wat wils ;-)

Zoals gezegd, het zit goed in elkaar, kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers (hoe meer hoe beter in mijn opinie), het kan heel snel gedaan zijn, maar even goed ontzettend lang duren. Ik zal dit spel nooit zelf kiezen, maar als het tijdens een boardgamedagje/avondje als filler voorgesteld wordt, zal ik toch niet weigeren.

HIJ:

Fluxx is een spel waar de meeste zot van worden. Er komen constant nieuwe regels bij en je zit dan ook nog eens te wachten op de doelen die je nodig hebt om het spel af te maken.

Ondanks al die dingen vind ik het nog altijd een leuk spel. Ik ben dan ook natuurlijk de luidste aan tafel en amuseer me met random dingen in Fluxx te doen waardoor ik niet echt dichter bij mijn doel geraak. Dus voor mij is het een puur luck-based spel.

Een klein en compact doosje maakt het geweldig voor op reis en de regels zijn helemaal niet moeilijk (tot je het zelf moeilijk maakt). Zeker proberen als je tegen wat random momenten kan, anders vermijden als de pest ;-)

 

 

 

Andere artikels

Rovers van de Noordzee

Dead of Winter

Voluspa

Santa Maria

Colt Express