Fabled Fruit

maandag 10 april 2017

Fabled Fruit

ZIJ:

De speldesigner Friedemann Friese (vooral bekend om Hoogspanning) heeft er weer een voltreffer bij: Fabled Fruit. In dit kleurrijke kaartspel verzamel je verschillende soorten fruit om "fruitsapjes" te maken. Wie als eerste x-aantal fruitsapjes gemaakt heeft, wint de ronde (x hangt af van het aantal spelers, je kan het met 2 tot 5 spelers spelen).

Aan het begin van het spel liggen er 6 stapeltjes van 4 dierkaarten open, die je iets laten doen, telkens je jouw pion (houten dierfiguurtjes) erop plaatst. Dat kan gaan van fruitkaartjes trekken tot kaarten wisselen met iemand of zelfs stelen. De volgende keer het jouw beurt is, moet je een andere kaart kiezen. Als je op een kaart gaat staan waar er reeds een andere pion opstaat, dien je 1 van jouw fruitkaarten aan die speler als "betaling" te geven.

Je mag ook op een dierkaart gaan staan en de kost (de juiste fruitkaarten) betalen om er een fruitsapje van te maken.

Als een dierkaart op die manier weggenomen wordt, komt er een nieuwe dierkaart bij (die weer een andere actie geeft). Gezien er tientallen soorten dierkaarten zijn, zal je spel de hele tijd evolueren. En om te vermijden dat je altijd met dezelfde dierkaartstapels begint, kan je bijhouden waar je gestopt bent, en van daar de volgende keer verder spelen.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eens je begint, ben je er snel mee weg en verschiet je van hoe goed het in elkaar steekt.

Dit is 1 van de pareltjes die we vorig jaar op Spiel in Essen ontdekt hebben en we waren meteen verkocht. Het is ondertussen ook al vaak op tafel gekomen. Spijtig genoeg taalafhankelijk, maar gelukkig werd het opgepikt door een uitgeverij die er een Nederlandstalige versie van heeft gemaakt: Fabelfruit!

HIJ:

Nog een toppertje dat mee gekomen is van Essen Spiel 2016! Fabled Fruit was niet hoog op mijn to-buy lijst ondanks het van meneer Friese kwam. De artwork kwam over alsof het een kinderspel was, maar het is zoveel dieper dan dat!

Legacy zonder kaarten te moeten scheuren en heel makkelijk om verder te gaan met spelen waar je vorige keer gestopt bent. Zeer simpele regels om te starten en deze worden doorheen het spel constant aangepast. Dit spel geeft een verslavend gevoel eens je begonnen bent omdat je revenge wilt of nog betere overwinning, of je wilt de volgende kaarten meemaken...

Er is al elke keer gelachen geweest als iemand kaarten moet afgeven of als iemand zijn/haar geluk probeert met kaarten van de stapel te nemen tot er een dubbele uitkomt. White Goblin heeft nu eindelijk een Nederlandstalige versie uitgebracht voor de mensen die niet graag Engelse tekst op hun kaarten hebben. Perfecte spel als filler of voor een volledige avond. Insert zijn wat zakjes omdat het vooral kaarten zijn. Iedereen moet dit spel proberen!

 

 

 

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee