Colt Express

maandag 8 mei 2017

Colt Express

ZIJ:

Een spel in 3D geeft toch vaak dat beetje extra, zo ook bij Colt Express. In dit treinspel probeer je zoveel mogelijk geld buit te maken op een trein (3D), waarbij je de marshal probeert te ontwijken en de andere bandieten probeert voor te zijn, neer te schieten of een dreun te verkopen. 

Dit doe je door ieder om de beurt een actiekaart op de gemeenschappelijke stapel te leggen (afhankelijk van de ronde moet je de kaarten open of gesloten afleggen), dus het is niet altijd even makkelijk om te onthouden wie wat doet en of je tegenstanders op de juiste plaats zullen staan als jij bvb net wil schieten. Want pas als alle actiekaarten voor die ronde zijn afgelegd, worden ze 1 per 1 uitgevoerd.

Daarnaast heeft elke bandiet speciale troeven (bvb: door het dak van de wagon kunnen schieten, je eerste actiekaart altijd gesloten mogen afleggen,...) wat nog meer variatie in het spel brengt.

Het is een tof spel waarbij je toch wel een beetje moet vooruitdenken...maar evengoed geluk moet hebben, want je weet niet wat er gaat gebeuren bij gesloten kaarten, dus dat kan wat roet in het eten gooien (zo word je naar een andere wagon geduwd als iemand je een dreun kan verkopen, of zorgt de marshal ervoor dat je moet vluchten naar het dak van de wagon). 

Op dat vlak lijkt het een beetje op Roborally, net zoals in dat spel kan er heel wat hilariteit ontstaan als je acties niet volledig volgens plan verlopen :-)

HIJ:

Colt Express...2015 Spiel des Jahres winnaar. Een spel waar ik hyped over was toen ik het zag staan en zelfs nog getwijfeld heb om de special edition op Essen te kopen dat jaar. Maar het werd voor mij uiteindelijk een teleurstelling omdat ik het te veel vond trekken op de oudere versies van RoboRally.

Schiet me niet dood, het spel zit zeer goed in elkaar en is heel veel fun om te zien openstaan met alle trein onderdelen. De insert van de doos en artwork zijn ook heel goed! En toch gaf het mij persoonlijk niet de voldoening van 'wow dit is iets nieuws en Spiel des Jahres waardig', niet dat The Game had mogen winnen dat jaar (Machi Koro ben ik nog over aan het twijfelen).

Het is en blijft een leuk spel om te spelen, ik zal mijn verwachtingen toen gewoon te hoog hebben gezet! Inplannen van de moves die je ventjes maken op de trein kunnen vaak echt chaotisch aflopen waardoor je wel gaat lachen of gefrustreerd geraken. Dus gaat het van die mechanic afhangen of je het spel gaat willen proberen of niet. Zeker een aanrader om met kinderen te spelen, al de rest alleen als het interessant klinkt om uw plannen te zien werken/falen.

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee